Historie - Boerderij Hof van Heeden 


 

In het Oldambt in de provincie Groningen vindt u de mooiste herenboerderijen in ons land. In Midwolda staan nog een aantal pronkstukken uit het verleden. Een daarvan is de kapitale herenboerderij het "Hof van Heeden" van eigenaar Jan Bos. De boerderij is in 1870 gebouwd in een Eclectische bouwtrant en is beschermd monument sinds juni 2001. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze monumentale boerderij.

Dot Boerderij Hof van Heeden
Dot Exotische dieren


 

 

Aan de Menterneweg, op de grens van Midwolda en Scheemda en grenzend aan de autosnelweg A7, staat een witte villaboerderij. De veertien meter hoge monumentale boerderij wordt het "Hof van Heeden" genoemd, met een knipoog naar de tuin van Adam en Eva. Het paar uit de Bijbel wordt links en rechts van de vijver in de voortuin van de boerderij uitgebeeld. De hoeve uit 1870 is in Zwitserse chaletstijl opgetrokken. De markante boerderij is ontworpen door een Italiaanse architect en is een van de pronkstukjes van Midwolda.
Openingstijden museumboerderij: op afspraak.

 

Boerderij Hof van Heeden

Villaboerderij "Hof van Heeden"

 

De boerderij is een beschermd monument sinds juni 2001. Zowel binnen als buiten is de boerderij nog in oorspronkelijke staat. De detaillering en ornamentiek is opvallend. De boerderij heeft een omgrachting en een landschappelijke tuin. Het fraaie oude gebouw is een goed voorbeeld van een villaboerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw. De boerderij is landschappelijk beeldbepalend vanwege zijn ligging aan de doorgaande weg van Midwolda naar Scheemda.

 

Een van de voor kamers

Een van de sfeervolle voorkamers 

 

Het voorhuis heeft maar liefst twaalf kamers. Alhoewel een aantal kamers een verlaagd systeemplafond heeft, anders stook je je blauw, en er her en der ook wat zachtboard is verwerkt, is er toch veel origineels in de boerderij te ontdekken. Alles is niet in een even goede staat, maar eigenaar Bos is continu bezig om daar verandering in aan te brengen.

 

Voormalige eetkamer

Appartement in de eetkeuken

 

De voormalige eetkeuken, is omgebouwd tot een appartement. Hier kunnen straks toeristen, die bijvoorbeeld de Dollard Route volgen, een nacht doorbrengen en lekker uitrusten. Van deze fietsroute wordt 's zomers veel gebruik gemaakt. De route loopt pal langs de boerderij. Bos wil hier bed & breakfast faciliteiten aanbieden.

 

Bedstede

Een ouderwetse bedstee

 

De badkamer is veranderd in een sfeervolle bedstee waarin het heerlijk slapen is. Uit overlevering blijkt dat er op die plaats vroeger ook al een bedstee zat. Wilt u ook eens een nachtje in zo'n ouderwetse bedstee slapen, maak dan eens een afspraak met de eigenaar van de boerderij.

 

De badkamer

De badkamer

 

Deze bijzonder ingerichte badkamer is voorzien van oude materialen. Bos gebruikt altijd oude materialen en voegt geen nieuwe elementen toe. In 1998 is hij gaan rentenieren, maar stilzitten kan hij niet. Er is dan ook altijd genoeg te doen om alles in de juiste stijl te houden. 

 

TOP

 

 

 

De heer Bos begon z'n carriėre als akkerbouwer. Hij fokte Blondes d'Aquitaine - vleeskoeien en edelherten. Verder kweekte hij jonge bomen en zette de zwarte bessenteelt op de rails. Daarnaast was hij directeur van een landbouwmechanisatie bedrijf.

 

Veel exotische dieren op de boerderij

Exotische dieren

 

Hij heeft altijd een grote voorliefde gehad voor exotische dieren. Vroeger had hij zebra's, maar tegenwoordig lopen er op de boerderij lama's, alpaca's, gunanco's, kangeroes, struisvogels en kamelen rond. Verder heeft hij nog wat paarden en eenden en ganzen om de boerderij lopen. De originele paarden- en koeienstallen hebben ook een bestemming gekregen. Een deel is ingericht voor feesten en partijen. Elders in de boerderij staan kamelen gestald.

 

 

TOP

 


 

 

 

 

Eigenaar: Jan Bos

 

 

Eigenaar: Jan Bos

 

Jan Bos is geboren in 1940. Sinds 1987 is hij eigenaar van de boerderij. In 1998 is hij gaan rentenieren. Voordien was hij directeur van een landbouw mechanisatiebedrijf. Hij is nu voortdurend bezig om de boerderij in goede staat te houden.

 

 

 

Ornamenten aan het plavond

 

 

Ornamenten

 

De plafonds in de diverse kamers van het voorhuis zijn voorzien van prachtige ornamenten.

 

 

 

Lamp in de hal

 

 

Fraaie versieringen

 

Aan de plafonds in de hal treft u fraaie ornamenten aan. De grote hal is voorzien van bogen en andere motieven. Er hangt een sfeervolle lamp. 

 

 

 

Interieur

 

 

Smaakvol interieur

 

De voorkamers zijn sfeervol ingericht met een interieur uit vroegere tijden.

 

 

 

Een oude zaaimachine

 

 

Oude gereedschappen

 

In de schuur van de boerderij vindt u veel oude gereedschappen uit lang vervlogen tijden.

 

 

 

Een jonge kangoeroe

 

 

Exotische dieren

 

Op de boerderij lopen lama's, alpaca's, gunanco's, kangeroes, struisvogels en kamelen rond. 

 

 

 

Een fraaie haan

 

 

Allerlei pluimvee

 

Rond de boerderij scharrelen kippen, ganzen, eenden, pauwen, etc.

 

 

 

Boerderij Hof van Heeden
Eigenaar: Jan Bos
Menterneweg 5
9681 BC Midwolda.
tel. 0597-592933

 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright © 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.
Laatste update: 22 januari 2016