Historie - Museum Slag bij Heiligerlee


 

Onder aanvoering van graaf Lodewijk van Nassau probeerde het Oranjeleger, in het voorjaar van 1568, de Nederlanden in wording van het Spaans Roomse juk te ontdoen. Hun tegenstanders waren de troepen van graaf Aremberg, de stadhouder van het Spaansgezinde Groningen. Deze veldslag bij het toenmalige Hilligerlee is de belangrijkste uit de geschiedenis der Nederlanden.  Op deze webpagina alvast een voorproefje.

 


 

Kop Slag bij Heiligerlee

 

 

In het dorp Heiligerlee, twee kilometer ten zuid-oosten van Scheemda in de provincie Groningen, vindt u het museum Slag bij Heiligerlee. In dit museum loopt u via een tijdlijn door het onrustige Europa van weleer. U bent getuige van de Beeldenstorm en komt oog en oog te staan met Fernando Alvarez Toledo, de hertog van Alva. In de filmzaal bent u ooggetuige van de Slag bij Heiligerlee. En dit alles levensecht!
Website: Musea Heiligerlee

Informatie: Harry Danhof, Provincialeweg 46, 9677 PB Heiligerlee, tel. 0597-418199,

e-mail: info@museaheiligerlee.nl.
Openingstijden: 1 april tot 1 mei: di. t/m zo. van 13.00-17.00 uur;
1 mei tot 16 september, di. t/m za. van 10.00-17.00 uur, zo. 13.00-17.00 uur;
16 september tot 1 november: di. t/m zo. 13.00-17.00 uur, op za. gesloten.
Gesloten: Nov. tot 1 april en op 1e Paas- en Pinksterdag
Groepen: van 1 april tot 1 november op afspraak.
Route: U neemt afslag 46 op de autosnelweg A7 Groningen-Nieuweschans.

 

 

Museum Slag bij Heiligerlee In deze boerderij is het museum Slag bij Heiligerlee gesitueerd. In het museum is tevens een Brasserie gevestigd waar u onder het genot van een hapje en een drankje even na kunt praten over hetgeen u in het museum te zien hebt gekregen.

 

 

Dit standbeeld herinnert aan de "Slag bij Heiligerlee", op 23 mei 1568, waarbij Graaf Adolf van Nassau om het leven kwam. De slag was het begin van de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden enerzijds en het Spanje van Filips II anderzijds. Vanaf 1648, als de betrokken partijen het Vredesverdrag van Munster ondertekenen, breken rustiger tijden aan. Op 23 mei 1873 onthulde Koning Willem III het monument in Heiligerlee officieel. Standbeeld van Graaf Adolf

 

 

Een kaart van de 16e eeuw Op deze kaart uit de 16e eeuw kunt u zien dat de Dollard veel verder landinwaarts liep dan nu het geval is. Het water van de Dollard stond toen nog vrijwel tot aan het dorp Midwolda (zie kader). Dit dorp werd vele malen overspoeld. Na langdurige overstromingen in 1708, verhuisde men het dorp naar een twee kilometer verder naar het zuiden gelegen zandrug.

 

 

In het museum vindt u vele oude voorwerpen die in de veldslag werden gebruikt, waaronder deze bronzen harnassen en helmen. Bronzen harnassen en helmen.

 

 

Oude documenten over de Slag bij Heiligerlee. In deze vitrine ziet u een aantal oude documenten over de Slag bij Heiligerlee.

 

 

Het op de vlucht geslagen Spaansgezinde leger werd een verpletterende nederlaag toegebracht. Aan vijandelijke zijde vielen duizenden doden, waaronder graaf Aremberg. Onder het Oranjeleger waren "slechts" tientallen gesneuvelden te betreuren. De overwinning werd echter overschaduwd door de dood van de 28-jarige graaf Adolf, de jongere broer van graaf Lodewijk van Nassau.  Wandeling via een tijdlijn door het museum Slag bij Heiligerlee.

 

 

 

TOP

 


 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.

Laatste update: 22 januari 2016